11 tény az angol királyi gárdáról, ami mostanra kultúrájuk szerves részévé vált

Hirdetés

A világ egyik legnépszerűbb biztonsági szolgálata – Nagy-Britannia királyi gárdája – , mely híres egyedülálló megjelenéséről, szigorú fegyelméről és természetesen professzionalizmusáról. A királyi testőrség 350 éves múltra tekint vissza. A gárdisták már régóta nem csak biztonsági szolgálatként játszanak kiemelkedő szerepet, de fontos részét képezik Anglia kulturális örökségének. Ebből adódóan is magas elvárásoknak kell megfelelniük nap mint nap.

Összegyűjtöttünk nektek egy érdekes listát a világ leghíresebb gárdájának életéről, a fontos szabályokról melyeket be kell tartaniuk és néhány kevéssé ismeretes érdekességet.

 

Roppant szigorú kiválasztási protokoll

Hirdetés

A brit hangsereg legjobb katonái kapnak lehetőséget, hogy bizonyítsanak a királyi gárda tagjaként. Szerződéses szolgálatot , teljesítenek, amely kiemelkedően fontos és magas presztízsű bérezésük Angliában mégis átlagfizetésnek minősül, 1884 font, körülbelül 750 ezer forint. E az összeg a szolgált időtől és életkortól kis mértékben változhat.

Alaposan átgondolt egyenruha

Az egyenruha piros színének köszönhetően a királyi testőrség tagjai mindig könnyen felismerhetőek. Ezt az árnyalatot kezdetben azonban a praktikum szempontjából választották, annak tényéből adódóan , hogy a piros szín az egyik legnehezebben érzékelhető távolról, így az ellenség a távolból nehezebben tudta felmérni a brit csapatok nagyságát. A vörös színű egyenruhát a katonaság többnyire a meleg évszakokban viseli, ezen kívül van egy sötétebb kékes szürke uniformisuk is , ami tartalmaz egy vastagabb kabátot is, a hűvösebb évszakokra.

A magas medveszőrkalap a tiszteletet jelképezi 

A magas fekete medveszőr kalapokat a 17. századtól viselik a gárda tagjai. Elsősorban azért , hogy magasabbnak tűnjenek és ezzel megtévesszék és megfélemlítsék ellenségeiket. A kalapok elsősorban medveszőrből készülnek , amely ellene már többször léptek fel állatjogi aktivisták , felmerült ezért a műszőrme felhasználásának ötlete is , de a királyi család minőségi és tartóssági okokra vonatkozóan elvetette.

“Kötelező” az erős nyak 

A szigorú öltözködési szabály miatt a királyi testőrség tagjai mindig kötelesek viselni a korábban említett medveszőr kalapot, amelynek súlya akár 4 kg is lehet. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy esős időben a kalapok nedvesek lesznek és ezáltal még nehezebbek. Ezért a királyi őrség embereinek kiváló fizikai erőnléttel kell rendelkezniük. A kalapokat ezért is egyedi módon rögzítik a száj alatt, hogy ezzel is megvédje a katona nyakát a harcban. Ugyanis ha nehéz kalap a nyaknál lenne rögzítve, akkora a katona sérülése esetén a teljes súly a nyakára nehezedne, ami akár fulladást is eredményezhet.

Tilos a verbális kommunikáció! 

Hirdetés

A többi katonasághoz hasonlóan a királyi hadsereg katonái sem kommunikálhatnak egymással a szolgálat alatt. Még akkor sem, ha kollégájuk hirtelen rosszul lesz és elveszti az eszméletét, az őröknek ebben az esetben is mozdulatlanul, csendben kell állniuk. Csak akkor szólalhatnak meg vagy akár kiabálhatnak is, ha elzárják az útjukat. Ilyenkor általában annyit mondanak, hogy: Utat a királyi gárdának!

Az ájulást szabályokhoz kötik… 

Mivel viselniük kell a nehéz egyenruhát és emellett a súlyos fegyverzetet is, és ezt a nyári melegben is kifogástalanul teljesíteniük kell, nem meglepő, hogy gyakran elájulnak. Erre vonatkozóan speciális szabályok vannak érvényben, amelyek szerint ha egy katona elájul: tilos oldalra gurulni vagy imbolyogni, esetleg letérdelni és még inkább fontos, hogy semmilyen körülmények között nem ejtheti el a fegyverét. Arccal előre kell elesnie, miközben a fegyverét továbbra felfelé kell tartania.

Büntetés jár a mosolygásért, nevetésért! 

Bár az Egyesült Királyságba látogató turisták egyik kedvenc időtöltése , hogy mosolygásra bírják a testőrség tagjait, kevéssé ismert tény , hogy ezzel komoly bajba keverhetik a katonákat. Az őrök a királynét szolgálják, és ennek megfelelően szigorú fegyelmezettséggel kell viselkedniük. Ha a vezetőség meglát egy mosolygó katonát, akkor hozzávetőleg 200 font , körülbelül 80 ezer forint pénzbírságot szabhatnak ki.

Pozíciójuk alapján megállapítható, hogy otthon-e van a királyné 

Az őrök megfigyelésével azt is megtudhatja, hogy a királynő otthon van-e éppen, ugyanis amikor II. Erzsébet a Buckingham-palotában van, a kapukat 4 katona őrzi , ha Őfelsége nincs jelen , csak 2 áll őrt. A szabályok szerint az őröknek 2 órán át az állomáson kell állniuk, majd négyet pihenhetnek.

Mivel tilos elhagyni a posztjukat, a mellékhelyiség látogatására is várniuk kell.. 

A két óra hosszan tartó műszakjukat az őrök egyetlen percre sem hagyhatják el, ebből adódóan hiába kellene mosdóba menniük akkor is a helyükön kell maradniuk.

Jellemzők a 10 perces őrjáratok

Hirdetés

Bár az őrség tagjai a műszakban töltött idejük nagy részét szigorúan egy helyben állva töltik, szigorúan mozdulatlanul. Tízpercenként, azonban elhagyhatják azt, hogy őrjáratra induljanak, egészen pontosan 20 lépést tesznek az őrbódéjuk körül, ezzel biztosítva a területet. Ezután pedig visszaállnak az őrhelyükre.

Női tisztek is bekerülhetnek 

A királyi gárdában sokáig egyáltalán nem voltak női tisztek, 2017-ben , Megan Couto kanadai származású tiszt volt az első nő akit hivatalosan is alkalmaztak, a testületben azóta már több női katona is szolgál.

Hirdetés
No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.