Miért olyan ritkák a kék színű állatok?

Hirdetés

Nagyon sok embernek a kék valamilyen árnyalata a kedvenc színe, és ez a szín összesen 75 ország zászlajában megtalálható. A természetben azonban valamiért nagyon ritkán fordul elő, különösen az állatvilágban. Valószínűleg egy kezeden meg tudod számolni, hány kék állatot ismersz…

Na de vajon miért van ez így? Most utána járunk ennek a különös esetnek!

 

Az állatok színe függ a táplálékuktól is! 

Hirdetés

Majdnem minden szín az élőlények szőrén, bőrén, tollazatán található pigmenteknek köszönhető, és ez gyakran az elfogyasztott tápláléktól is függ. Például a flamingók rózsaszín tollazata is az étrendjüknek köszönhető, amely alfa- és béta-karotinban gazdag, és a lazac is az apró tengeri rákokban található astaxanthin nevű vegyületnek köszönheti jellegzetes rózsaszín árnyalatát. Ugyanez vonatkozik a barna, piros és narancssárga színre is, de a kék kivételt képez. Ez ugyanis nem valódi festékanyag eredménye, ezért is olyan ritka.

Valóban kékek a kéknek látott állatok? 

A szín, amit érzékelünk, tulajdonképpen az egyes tárgyakról visszaverődő fény hullámhossza. Egyes állatok kéknek tűnnek, ami többnyire azt jelenti, hogy kifejlesztettek egy módszert, hogy becsapják a szemünket: vagy a fizikai testfelépítésük, vagy a fényvisszaverés révén. És ha már a szemnél tartunk: abban sincs kék festékanyag (melanin).

A gyönyörű azúrlepke is csak azért látszik kéknek, mert a szárnyai ilyen módon tükrözik vissza a fényt. A szárny mikroszkopikus struktúráján található pikkelyek a kéken kívül az összes többi színt elnyelik. Ha azonban a szárnyak valamilyen más közegbe kerülnek levegő helyett, például ha alkoholt cseppentenek rájuk, a kék szín eltűnik, és más veszi át a helyét.

Egyetlen egy madár sem büszkélkedik kék tollazattal 

Hirdetés

A kéknek látszó madarak hasonló szerkezetű tollal rendelkeznek – csak a kék fényt tükrözik. A tollakon apró gyöngyök találhatók, amelyek a kék kivételével az összes többi színt elnyelik, és csak a kéket verik vissza.

Egyetlen egy pillangó faj állít elő kék pigmentet 

A kék, mint pigment, elképesztően ritka a természetben. Egyetlen lepkefaj létezik, az olivewing, aminek a szárnyában valóban található kék festékanyag. Ez a faj valóban kémiai úton hozza létre a kék színt, ezért az nem változik, bármilyen szögből, vagy bármilyen közegben nézzük is. A kutatók számára ez a lepke a mai napig rejtély marad.

Hirdetés
No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.