Ne bízz a szemedben, ez a falevél valójában egy gyönyörű pillangó

Hirdetés

Az evolúciónak köszönhetően sok faj különböző módszereket talált arra, hogy megvédje magát a külső fenyegetésektől. Néhányan figyelmeztető színekbe bújnak, ha ragadozókat látnak, míg mások hamisíthatják személyazonosságukat. Ha már az önvédelemnél tartunk, vessünk egy pillantást egy olyan lényre, aki megtalálta a módját, hogy “rejtve” maradjon!

 

Hirdetés

A neve ellenére az indiai levélszárny ( Kallima paralekta ) Indonéziában honos. Ezek a lepkék álcázás magukat, mint egy holt levelek , amikor becsukják a szárnyukat. Trópusi erdővidéken élnek, és különböző színekben kaphatók, beleértve a szürkét, a barnát, a vöröset, az olajzöldet és a halványsárgát. Szárnyuk árnyékolása utánozza a levelek jellemzőit, mint például a középső szár és a levélnyél. Az árnyékolás gyakran tartalmaz olyan foltokat, amelyek hasonlítanak a penészre vagy az elhullott leveleken növő egyéb gombákra . A virágnektár fogyasztása helyett az indiai levélszárny inkább a korhadt gyümölcsöt fogyasztja.

Amikor a pillangó fenyegetve érzi magát, szorosan összehajtja szárnyát, hogy a ragadozóknak azt a benyomást keltsék, hogy ez egy egyszerű levél. Minden pillangónak megvan a maga egyedi színezése és mintázata, amelyek kissé különböznek egymástól.

Elsősorban buja trópusi erdőkben él, ám ismert, hogy alkalmanként kiszállt a régiójából. A száraz évszakban a pillangó barnává válik, és az esős évszakban színei mélyebbé és sötétebbé válnak. Legfeljebb 3 hüvelyk szárnyhosszúságú. A pillangó napjait általában fákon vagy növényeken pihenteti.

A madarak gyakran vadásznak az indiai levél pillangóra. A pillangó kiszámíthatatlan mintával repül, hogy elkerülje a ragadozót, és egy fára vagy levél halomra szálljon le, hogy elrejtse. A leszálláskor a pillangó felhajtja szárnyát, és továbbra is megáll, hogy belekeveredjen a levelekbe. Ha a ragadozó túl közel áll a pihenő pillangóhoz, akkor repülni fog. A pillangó gyors és szokatlan repülési mintái gyakran megzavarják a madarat, és lehetőséget adnak a pillangó számára a meneküléshez. A pillangó általában elkerüli a szabadban repülést, kivéve, ha erre szükség van.

Hirdetés

Amint széthajtja az összetapasztott szárnyakat, kiderül, hogy nem egy levelet, hanem egy gyönyörű pillangót látunk.

Hirdetés
No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.