10 dolog, amit abba kellene hagynunk, mert károsíthatja a kütyüinket és az elektronikát

Hirdetés

Az okostelefonok élettartama a márkától, de ami a legfontosabb, a használatuktól függően 2-10 év között lehet. Ha megóvod a sérülésektől, okosan használod az akkumulátort, és frissíted az alkalmazásokat, akkor segítesz abban, hogy tovább “éljen”. De nem csak arról van szó, hogy tudd, mit kell tenned – arról is, hogy mit nem szabad!

Szeretnénk felhívni a figyelmet 10 gyakori hibára, amivel sokkal hamarabb veszélybe sodorhatod pl. a telefonodat, mint gondolnád.

 

Soha ne használj fémből készült tűket a töltőport tisztításához.

Hirdetés

A fémtárgyak, például a tűk, kések vagy gemkapcsok megkarcolhatják a telefonod portját, és még több problémát okozhatnak neked. Két lehetőség közül választhatsz: fogpiszkáló, amely elég kicsi ahhoz, hogy beférjen a portba, és megtisztítsa széleket. A második lehetőség egy légkompresszor, amellyel ki lehet fújni az összes port és törmeléket. Kerüld a száddal való fújást a port belsejében, mivel a leheleted vízereszecskéket tartalmaz, amelyek további károkat okozhatnak.

Ne hagyd a telefont sokáig a napfénynek kitéve.

Néhányan talán kényelmesnek találják, ha telefonjukat az ablak mellett pihentetve töltik fel. Ez azonban értelmetlen, mivel a telefon töltése valószínűleg tovább tart, mivel a napsütés lassítja a töltési folyamatot. Nem csak ez, de a képernyő nagyon gyorsan felszívja a hőt, és váratlanul hibásodni kezdhet. A legrosszabb esetben a telefon túlmelegedhet.

Ne hagyd, hogy az akkumulátor elérje a 0%-ot, mielőtt feltöltenéd.

Az ajánlott akkumulátor-élettartam százalékos aránya valahol 20-80% között van. Soha ne hagyd, hogy a telefon töltés előtt 0%-ra csökkenjen, 80% fölött pedig megterhelheti az akkumulátort. Az ideális forgatókönyv az lenne, ha 50%-ra töltenéd fel, így a lítiumionok fele a lítium-kobalt-oxid rétegben, a másik fele pedig a grafitrétegben van. Ez azonban sokak számára nem biztos, hogy praktikus, ezért maradjon a 80% a felső határ.

Ne tedd a telefonodat túl gyakran víz alá, még akkor sem, ha azt írja, hogy vízálló.

Egyes gyártók azt mondják, hogy a telefon remekül megél a víz alatt, de ez néhány kivétellel jár. Nem ajánlott a telefont ok nélkül bármilyen vízbe magaddal vinni. Nem lesz gond, ha véletlenül beleesik egy pocsolyába vagy elázik az esőben, de nem lesz okos dolog hosszú ideig víz alatt tartani. A nedvességnek való hosszú idejű kitettség olyan hardveres károkat okozhat, amelyek sok pénzbe, vagy akár egy teljesen új telefonba kerülnek.

Ne tölts le alkalmazásokat nem ellenőrzött áruházakból.

Hirdetés

Sokan megpróbálnak kérdéses boltokból ingyenesen letölteni alkalmazásokat, hogy ne kelljen fizetniük az eredeti verziókért. Nem tudják azonban, hogy az alkalmazás letöltésével egyúttal káros vírusokat is letöltenek. Ezért érdemes ragaszkodni a hivatalos alkalmazásboltokhoz, amelyek minden alkalmazáshoz rendelkeznek értékeléssel és véleményezéssel. További segítségként győződj meg róla, hogy egy vírusirtó program is be van kapcsolva, hogy az észlelni tudd a készülékére bejutni próbáló rosszindulatú programokat.

Ügyelj az elektronikai eszközök és tartozékaik tisztaságára.

Akár laptopod, akár asztali géped van, észrevehető, hogy idővel por, haj és morzsák ragadnak a billentyűzetre. Ez a probléma még súlyosabbá válik, ha háziállatod is van otthon, vagy ha a számítógép fölött szoksz enni. És ez nem csak a billentyűzet miatt rossz, hanem főként a ventilátorok miatt is! Fontos, hogy csökkentsük a por és egyéb szennyeződések mennyiségét, amelyek eleve bejutnak a számítógépbe. Az asztalt és a számítógépet is a lehető leggyakrabban meg kell tisztítania.

Ne hordj semmilyen kütyüt a mosdóba / WC-re.

A telefonodat magaddal vinni a fürdőszobába nemcsak egészségtelen, de veszélyes is lehet a telefonodra és magadra nézve is. Miközben felállsz, a telefonod kicsúszhat a kezedből, és beleeshet a vízbe, ami tönkre teheti azt. Emellett az is előfordulhat, hogy töltve tartod magad mellett, miközben egy kellemes fürdőt veszel. Egy apró hiba azt eredményezheti, hogy a telefon és a töltő beleesik a kádba, és halálos áramütést okozhat..

Ne hagyd egy egész éjszakán át töltőn a telefont.

A mobiltelefon-gyártók, például az Apple szerint káros, ha éjszakára töltve hagyod a telefonodat. Ez azért van, mert a telefonod leállítja a töltést, amint eléri a 100%-ot, de amint 99%-re csökken, újra tölteni kezdi magát. Továbbá, ahogy fentebb említettük, a legtöbb gyártó azt mondja, hogy a legjobb, ha a telefon 80%-ig töltődik, ami nem fog megtörténni, ha egész éjjel bedugva van.

Ne emeld a laptopot képernyőjénél fogva.

A laptopot a képernyőjénél fogva emelni rossz ötlet, és olyan mértékben károsíthatja a laptopot, hogy újat kell majd vásárolnod. A zsanérokra gyakorolt ekkora nyomás az egész képernyő sérülését okozhatja, ami akár a zsanérok töréséhez vezethet. Emellett ne feledd, hogy a laptop egyenetlen felületen való használata a laptop elhajlását okozhatja.

Ne használj háztartási tisztítószereket a képernyő(k) tisztításához.

Hirdetés

Ha azon gondolkodsz, hogy használhatsz ablaktisztítót a laptophoz, a válasz “nem”! Az ilyen szerekben lévő vegyi anyagok, különösen az ammónia, túlságosan is durvák ahhoz, hogy a képernyő elbírja őket. Ezért van szükséged képernyőkhöz készült tisztítószerre, vagy egyszerűen vízre és egy mikroszálas kendőre. A legjobb módja az, hogy először nedvesítsed meg a ruhát, majd óvatosan dörzsölöd a képernyőhöz. Emellett nem szabad túl nagy nyomást gyakorolni a képernyőre, mivel az foltokat okozhat. Végül pedig semmiképpen se használj papírtörlőt, mivel az megkarcolhatja a képernyőt.

 

via: brightside.me

Hirdetés
No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.