12 tény a brit királyi testőrségről, ami megmutatja, hogy mennyire bonyolult a munkájuk

Hirdetés

A brit királyi testőrség tagjai azok a vörösbe öltözött, nagy sapkás férfiak (és most már nők is), akik minden Egyesült Királysággal kapcsolatos fényképen, képeslapon és ajándéktárgyon rajta vannak. A testőrség tagjai régóta szerves részét képezik a brit kultúrának, és bár a turisták általában csak annyit tudnak róluk, hogy nem mozoghatnak és nem nevethetnek, valójában ennél sokkal összetettebb és fárasztóbb a munkájuk.

 

Rendkívül szigorú szempontok alapján történő válogatás

Hirdetés

Csak és kizárólag a brit hadsereg legjobb katonái kerülhetnek be a királyi testőrségbe. Bár az őrök feladata rendkívül nehéz és presztízs értékű, az átlagfizetésük brit szemmel nézve nem túl kimagasló: körülbelül 1880 fontot, vagyis nagyjából 745 ezer forintot keresnek havonta. Az összeg azonban az őrök életkorától függően változhat.

Szobrok, vagy őrök? 

A brit királyi ház őrei két órás váltott műszakokban dolgoznak. Ezekben a műszakokban az őrök kötelessége és feladata, hogy teljesen mozdulatlanul álljanak: nem nevethetnek, nem igazíthatják meg a kalapjukat, nem vakarhatják meg az orrukat, sőt még mosdóba se mehetnek.

Egyenruháik színe nem véletlen 

Az egyenruha piros színének köszönhetően a királyi testőrök mindig felismerhetők. Ezt a színt azonban eredetileg a praktikusság szempontjából választották: a piros ugyanis a legnehezebben érzékelhető szín, ezért nagy távolságból az ellenséges csapatok nem tudták felbecsülni a brit csapatok pontos méretét. Az egyenruhának létezik egy kék-szürke változata is, mely jóval vastagabb és hosszú kabáttal rendelkezik – ezt az őrök a hidegebb évszakokban hordják.

Medveszőr kalap = tisztelet 

A magas fekete kalapokat már a 17. században is használták. Ezután a brit és a francia hadsereg katonái hordták őket, főként azért, hogy magasabbnak tűnjenek bennük, és ezzel megfélemlítsék az ellenséget. Maguk a kalapok medveszőrméből készülnek, ezért érthető módon az állatvédelmi aktivisták folyamatosan tüntetnek ellene. Egy időben komolyan meg akarták változtatni a kalapok anyagát, ám hamar rá kellett jönniük, hogy a műszőr kevésbé áll ellen az időjárási viszonyoknak, ezért az ötletet végül elvetették.

Erős nyak szükséges.. 

Hirdetés

Ez nem vicc. Az öltözködési szabályok értelmében az őrség tagjainak mindig viselniük kell a kalapjukat, ami egyébként elég nehéz. Egy ilyen fejfedő súlya akár 4 kg is lehet, nem elfelejtve azt a tényt, hogy esős időben például még ennél is sokkal nehezebbek. A királyi őrség tagjainak tehát alapvető feltétel a jó fizikai erőnlét. Érdemes megjegyezni a kalapok különleges rögzítését is, ami nem az áll alatt történik, ahogy azt a legtöbben gondolnánk, hanem közvetlenül az őrök szája alatt. Erre azért van szükség, hogy védjék a katonák nyakát a harcban: ha ugyanis a nehéz kalap a nyaknál lenne rögzítve, akkora a katona sérülése esetén a teljes súly a nyakán nehezedne, ami fulladást vagy egyéb komoly problémákat okozhat, ami egy száj alatt rögzített kalap esetén nem történhet meg.

Pénzbírság jár a nevetésért 

A Londonba látogató turisták egyik kedvenc időtöltése, hogy megpróbálják mosolyra bírni a királyi őrség tagjait. A katonák azonban legtöbbször szigorú arccal állnak és egy apró mosolyt sem engednek meg, ami nem véletlen: mosoly esetén ugyanis pénzbírságot szabnak ki rájuk, ami általában 200 font, vagyis több, mint 70 ezer forint. Ez az összeg a fizetésükből kerül levonásra.

Tilos a társalgás

Más katonákhoz hasonlóan a királyi őrség tagjai sem kommunikálhatnak egymással szolgálat közben. Az őröknek szótlanul és mozdulatlanul kell állniuk még akkor is, ha az egyik kollégájuk például összeesik és az eszméletét veszti szolgálat közben. Ha azonban a turisták vagy a járókelők elállják az útjukat szolgálat közben, akkor hangosan rájuk kiabálnak – általában azt, hogy “utat a királyi testőrségnek!”, vagy valami hasonlót.

Elájulni csak a szabályok szerint lehet! 

Mivel az őröknek nehéz fegyvereket és ruhákat kell magukkal cipelniük sokszor a nyári kánikulában is, ezért nem meglepő, hogy gyakran elájulnak. Az ilyen esetekre is megvannak a speciális szabályok: például tilos oldalra dőlve elesni, és a fegyver még a földön fekve sem eshet ki a katonák kezéből. Az előírás szerint az őröknek mindig előrefele kell esniük, miközben a puskát szuronnyal felfelé tartják a kezükben.

Mosdóhasználat csak a műszak végén.. 

A kétórás műszakok alatt az őrök egy percre sem hagyhatják el az állásaikat. Annak ellenére, hogy ez az idő nem hosszú, előfordulhat, hogy az őröknek mosdóba kell menniük, ám hiába. Nem számít, hogy mennyire kell, akkor is meg kell várniuk vele a műszak végét.

Ritkán azért csak-csak megmozdulnak

Hirdetés

Bár az idő nagy részét egyhelyben állva töltik, időnként azért mozognak is. Tízpercenként, hogy egészen pontosak legyünk – ilyenkor ugyanis összeütik a sarkukat és 20 lépést tesznek az őrbódéjuk körül, ezzel biztosítva a területet. A rövid séta után visszaállnak a helyükre.

2017-ig hölgyek nem lehettek a testőrség tagjai, de ez megváltozott 

2017-ben Megan Couto (24) kanadai tiszt volt az első nő, akit hivatalosan is alkalmaztak a brit királyi testőrségben. A testületnek azóta már több női tagja is van.

Van otthon valaki? 

A testőrök helyzetéből azt is könnyen megtudhatjuk, hogy otthon van-e a királynő vagy sem. Amikor ugyanis II. Erzsébet királynő a Buckingham-palotában van, a kapukat 4 katona őrzi. Ha a királynő nincs jelen, akkor csak 2. A szabályok szerint egyébként az őröknek 2 óra műszak után 4 óra pihenő jár.

Hirdetés
No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.