15+ hétköznapi dolog, ami nagyobb veszélyt hordoz, mint azt gondolnád

Hirdetés

A tudatlanság sajnálatos módon ne véd meg a problémáktól, bajoktól, balesetektől, ezért fontos, hogy nagyon sokat olvassunk és bizonyos dolgoknak utánajárjunk. Például gondoltad volna, hogy egy olyan pincéből, ahonnan elfelejtették kidobni a zöldségeket metán képződhet, mely nagyon veszélyes lehet az egészségre nézve?

Nos, mai cikkünkben teljesen átlagosnak és hétköznapinak gondolt dolgokról tudhatod meg, hogy mekkora veszélyeket okozhatnak, ha nem figyelünk oda használatukra!

 

Hirdetés

 • A bankkártyás fizetési bizonylat és egyes bolti bizonylatok biszfenol-A-t (BPA) tartalmaznak, melynek szerkezete nagyon hasonlít az ösztrogénéhez. Nagy mennyiségben ez képes károsítani az egész endokrin rendszert, és a legrosszabb, hogy érintés hatására át tud hatolni a bőrön főleg akkor ha nedves. Ennek tükrében nem szabad sokáig fogdosni azokat!
 • Nem célszerű lézerfényekkel ugratni a macskákat, mert nekik fontos, hogy a vadászatuk sikerélményekkel végződjön, ám ha nem tudják megszerezni a zsákmányt, akkor nem kapnak pozitív visszacsatolást és apátia alakulhat ki náluk.
 • Az olcsó napszemüvegek nagyon rossz választásnak minősülnek, ugyanis nem akadályozzák meg, hogy az UV sugarak bejussanak a szemedbe. Ennek következtében a retina ultraibolya flössben úszik, ami nagyon nem tesz neki jót. Célszerű mindenképpen UV szűrős és polaroid szemüvegeket vásárolni
 • A grapefruit olyan anyagokat tartalmaz, melyek lelassítják a májenzimeket, melyek néhány gyógyszert el is pusztítanak. Ezek az enzimek a túladagolás ellen védenek, viszont arra nem jöttek rá, hogy a tudatmódosító szerek ellen is véd-e a grapefruit.

 • A macskák csak felügyelet mellett játszhatnak olyan játékokkal melyek fonalról, madzagról, cérnáról lógnak le. Persze sokan ártalmatlannak gondolják őket, ám a macskák könnyedén lenyelhetik a szálakat, madzagokat, amik elakadhatnak a belekben. A további problémáktól csak a műtét menti meg őket.
 • Mielőtt kipróbálnál valamilyen bugyuta ötletet (puki meggyújtása), vagy valamilyen házi barkácsolásba kezdenél, előbb nézd meg YouTube-on, hogy az mennyire jó ötlet, ugyanis vannak olyan esetek, amikor kifejezetten veszélyes ezeket megvalósítani.
 • Ha van macskád és emeletes házban élsz, akkor mindenképpen legyen az ablakodon rács vagy háló. Előfordul, hogy a macskák hosszú órákon át ülnek az ablakban és egyszer csak megpróbálnak kiugrani. A balesetek elkerülése végett érdemes ilyen eszközöket felszerelni.
 • A penészes élelmiszerek aflatoxinokat tartalmaznak, amik nem fognak azonnal megmérgezni, de előfordul, hogy májrákot idéznek elő. Szóval, ha nem akarsz kockáztatni, akkor azonnal dobd el még a nemes penészes sajtot is.

 • Sokan nem tudják, hogy a liszt robbanásveszélyes, főleg akkor, ha a levegőbe permetezik. A napraforgóolaj nagyon erősen ég, ezért ha kigyullad, akkor semmiképp se önts rá vizet, mert olajgőz képződik, ami még jobban elkezd égni.
 • A barack magjait azért nem szabad megenni mert magas hidrogén-cianidot tartalmaznak!
 • Sokan nem tudják, hogy a szúnyoghálók nem bírják el a gyerekek súlyát, ha hirtelen nekidőlnek mert mondjuk felmásztak az ablakba. Ahhoz, hogy a gyerek ne essen ki speciális védőrácsra van szükség..

 • Soha ne vegyél liliomot az otthonodba, ha macskád van, ugyanis a belőlük áradó pollen halálos lehet számukra.
 • A gyógyszereket csak és kizárólag vízzel szabad bevenni, mert nem lehet tudni, hogyan fog reakcióba lépni a két anyag, ha más folyadékkal veszed be. Előfordulhat, hogy nem is tudod rendesen lenyelni és a nyelőcsőbe ragad, s ott feloldódva égési sérüléseket okozhat.
 • A légzsák nem fog megvédeni a sérülésektől, ha nem vagy bekötve, az a kettő csak együtt működik.
 • Mindenki fokozottan figyeljen a kutakra, mély gödrökre, tárolókra, mert ha véletlen beleesel nagy valószínűséggel nem éled túl, bár ezt nem mindig szokták elmondani a szakemberek, hogy ne keltsenek pánikot..

Hirdetés

 • Ha néhány csepp illóolajat teszel az ultrahangos párásító berendezésekbe, akkor annak membránjai a legkisebb részecskékre bontják az olajat, amik egyenesen a tüdődbe kerülnek. Ez nagyon veszélyes mert egy olajos filmréteg képződik a tüdő falán, ami olykor halálhoz is vezethet. A gyártók csak annyit mondanak el, hogy nem szabad olajat rakni a készülékbe azt viszont nem, hogy miért nem.
Hirdetés
No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.