Szerelmesek, házasok külön szobában: miért alszanak külön az egymást szerető párok is?

Hirdetés

Külön aludni a párunktól a mai napig szégyellni való dolognak számít. Sok, egyébként többé-kevésbé harmonikusan élő párról a közvetlen környezetük sem tudja, hogy esténként nem együtt hajtják álomra a fejüket. Nem hirdetik, mert attól tartanak, azonnal mindenki a kapcsolatuk végét vizionálná.

A külön hálószobában alvás nem feltétlenül jelenti az első lépést a válás felé, sőt, sokan vannak, akiknek ez menti meg a házasságát, hiszen segíthet abban, hogy kipihentebben kezdjék a reggelt, és kevesebb összezördülésük legyen a nap folyamán.

 

Hirdetés

A külön alvás ugyanis nem feltétlenül a kapcsolat romlásának a jele, hanem sokkal banálisabb oka van: hogy a felek nem tudnak egymástól pihenni. Az egyik mocorog, a másik horkol, van, aki a fogát csikorgatja, más beszél álmában, vagy nem tudnak a szoba hőmérsékletében megegyezni. Az eredmény pedig reggelre általában minimum egy, de gyakran két kialvatlan, morcos ember.

A Berkley Egyetem 2013-mas felmérése szerint a legtöbb vita akkor jelentkezik egy kapcsolatban, ha a felek álmosak. A folyamatos kialvatlanság ezért egyre elmérgesedő viszonyt szül, miközben sokáig nincsenek is tisztában azzal, hogy sokkal békésebbek lehetnének a napjaik, ha sikerülne rendesen kipihenniük magukat.

A helyzetet fokozza, amikor a probléma forrása egyértelműen az, hogy valamelyik fél horkol. A másik ilyenkor tudja, hogy a párja miatt nem tudja kialudni magát, ezért őt hibáztatja, vagy felveti egy idő után a külön alvás lehetőségét. A horkoló partnert azonban a helyzet nem zavarja, ezért sokszor teljesen észszerűtlen és – mondjuk ki – önző módon a végletekig ragaszkodik a közös hálószobához, mert külön aludni egyszerűen stigma.

Figyelembe kell venni azt, hogy mindenkinek mások az igényei, az alvási szokásai, ezért minden pár más egy kicsit. Van, aki a tévé hallgatása közben szeret elaludni, de van, aki csak sötétben képes álomba merülni, ezért szerinte a közös ágy akár frusztrációkhoz, nehezteléshez, konfliktusokhoz és hosszú távon vitákhoz is vezethet.

A külön alvás ilyen esetekben egy praktikus és szükséges döntés, ami hozzájárul a felek boldogságához, elégedettségéhez és a pihentető alváshoz. A szakértő kiemelte, hogy a kipihentség a kapcsolat és a pár boldogságában is közrejátszik, illetve hangsúlyozta, hogy az emberek egyre inkább igénylik a saját teret, a privát szférát, amire a saját ágy is megoldás lehet.

Egy amerikai felmérés szerint a felnőttek 60 százaléka alszik valaki mással az éjszaka folyamán – ami azt jelenti, hogy 15 éve 40 százalékuk egyedül hajtotta álomra a fejét. 2015-ben pedig a házat vásárló fiatal párok 60 százalékának volt szempont, hogy jusson mindkettőjük számára külön hálószoba.

Hirdetés

A külön alvásnak vannak még előnyei, többek között az, hogy a felek egy idő után hiányolni kezdik egymást, ami segítheti egy kicsit felélénkíteni a szerelmet, és szorosabbra fűzni a kapcsolatot.

A szakértők szerint többek között akkor lehet a legjobb megoldás a külön alvás, ha eltérnek a pihenési szokásaitok, és az együtt töltött éjszaka ezért megy az alvás rovására. Az is jó megoldás lehet, ha csak néha-néha fekszetek le külön, hogy felfrissítsétek a kapcsolatot, de a lényeg, hogy beszéljétek át őszintén, ki-mit gondol erről, mi lenne számotokra a legjobb. Természetesen, ha viszont mindketten egyértelműen úgy érzitek, hogy a külön ágy csak eltávolodást okozna, akkor biztosak lehettek benne, hogy számotokra nem ez a jó választás.

Hirdetés
No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.