18 közismert tárgy és dolog, ami érdekes, mögöttes értelemmel is bír

Hirdetés

Miért van a tornacipők elején gumirész? Miért vannak vágások a bagettek tetején? Az ilyen kérdések legalább egyszer felötlenek az agyunkban. Vannak dolgok, melyeket történelmi események hatására készítettek és alakultak ki, míg vannak olyanok is, melyeket nyelvi zavar következtében jöttek létre!

Ebben a cikkben feltárjuk a nap mint nap használt tárgyak mögött rejtőző valódi jelentésüket!

 

A számítógépes billentyűzetek miért nem ABC sorrendben vannak? 

Hirdetés

Néhányan úgy gondolják, hogy azért így rendezték el a betűket, hogy könnyebben elérjük a legtöbbet használt billentyűket. Ez azonban csak egy része az igazságnak. Eredetileg az írógépeken ABC sorrendben voltak a betűk. A gombok elhelyezkedése miatt a gyors írás bonyolult volt, mivel a régi írógépek könnyen beakadtak. Épp ezért tették messzebb egymástól a gyakran használt betűket. Ez után jelent meg a QWERTY billentyűzet, ami messze nem tökéletes, ám az emberek nem akarnak rajta változtatni, hiszen mindenki ezt használja.

Egyes pólók könyökének foltozásai 

Ez a divat trend először a katonai, military ruházatokon jelent meg. A katonák csúsztak-másztak a könyökükön, így az anyag elvékonyodott és kiszakadt. Épp ezért varrtak egy extra réteget a könyökrészre.
Később, a vadászok is elkezdték foltozni a ruházatuk könyök részét, így sokkal jobban tudtak lőni, és még az anyagot is megvédték. Az 50-es évek után amerikai diákok hozták igazán divatba.

Miért ostyában árulják a fagylaltot? 

A 19. század végén kis üvegpoharakban árulták a fagylaltot. Jobb esetben kimosták őket, mielőtt odaadták az újabb vásárlóknak. 1904-ben azonban egy igazán egyszerű megoldást találtak a fagyi árusításra. Az extrém forró időjárás miatt az emberek tömegével vásároltak fagyit, az eladók azonban nem tudtak elég pohárral szolgálni. Egy gofri árus gyorsan tölcséreket készített tésztából, s így mentette ki a fagyi árust szorult helyzetéből. Mindenki örült a ragyogó ötletnek, főként az orvosok, hiszen ezek a kis poharak okozták számos esetben a tüdőbajt.

Fekete pötty a telefonok kamerája mellett..

Az iPhone-ok kamerája és vakuja közötti fekete pötty egy zajcsökkentő mikrofon. Célja, hogy kiszűrje a környezeti zajokat, ami különösen hasznos zajos helyeken felvett videók esetében. Segít előtérbe helyezni a hangodat, miközben a felesleges zajokat kiszűri.

Gumiból készült orr-rész a tornacipőkön

Hirdetés

Tornacipőket eleinte főként a kosárlabdázók hordtak, s a gumirész megvédte a lábujjaikat egy esetleges játékos balesetnél. A mostani tornacipőktől eltérően akkoriban a kosarasok cipőjének tetejét kemény gumiból készítették. Sőt, kezdetben sötétebb színű is volt a gumis rész. A modern tornacipők hozták divatba a fehéret.

Ha már tornacipők, akkor mi a helyzet a két lyukkal az oldalukon? 

A lyukaknak köszönhetően kering a levegő a cipőben, így szellőzést biztosít a lábaid számára. Ez pedig megelőzi a lábizzadást.

“Henger” a töltők végén? 

Igazából egy igen hasznos része a töltőknek, hiszen segíti a laptopok vagy számítógépek megfelelő működését. A ferritgyűrűnek nevezett henger kiszűri a nagy frekvenciájú zajokat az elektronikus áramkörökben. Más szavakkal, a ferritgyűrű megóvja a laptopodat az elektromágneses zajoktól. Ilyet használnak a telefonokban, számítógépekben, televíziókban, valamint lejátszókban is.

Miért dudorosak az üvegek aljai? 

Ezeket a kis dudorokat a gyártási folyamat során használják, formaszámokat jelölnek, melyekkel kiszűrhető a rossz csomagolás.

Miért vannak felvágva a parka kabátok? 

A modern parka kabát elődje az 50-es évekbeli katonai viselet. A katonák kabátjának a hátulja sokkal hosszabb volt, így a bokáik köré tudták tekerni, hogy tovább tartsa őket melegen. Ugyanez a célja a mai daraboknak is egy kicsit más kivitelben.

Miért vágják be a bagettek tetejét? 

Hirdetés

Van, aki azért vagdossa be a bagett tetejét, hogy ne repedezzen meg a sütőben, míg mások szerint csak esztétikai oka van. Nos, a második ok reálisabbnak tűnik, hiszen számos kenyértípus van, amelyeken sem vágások, sem repedések nem láthatóak.

Rojtos cipők? 

A 20. század közepén egy Nils Tveranger nevű cipészre igen nagy hatással voltak a norvég halászok cipői. Szorosabbra húzható rojtok rajtuk, így azok tökéletesen illeszkedtek a halászok lábaihoz. Tveranger úgy döntött, hogy kombinálja a halászok cipőit az indán mokaszinokkal. Az idő előrehaladtával a rojtokat elkezdték nem a praktikusságuk miatt, hanem a szépségük miatt használni.

Te tudod, hogy mire való az ingek hátán levő hurok? 

Bár nem egyértelmű a célja, egyesek szerint azért varrják az ingekre azt a kis hurkot, hogy azzal kössék fel a férfiak a nyakkendőt. Míg mások úgy vélik, azért van rajtuk, hogy fel lehessen akasztani az inget a fogasra.

Miért csak négy számjegyűek a PIN kódok? 

96-ban James Goodfellow, skót feltaláló ötlete volt a PIN kód megalkotása, melynek célja a bankszámlák védelme volt. Kezdetben 6 számjegyből állt egy kód, de Goodfellow felesége arra panaszkodott, hogy mindig elfelejti. Ezért a feltaláló lerövidítette a kódot 4 számjegyre, s ez maradt fenn máig.

Észrevetted már a színes karikákat az élelmiszerek csomagolásain? 

Hirdetés

A bevásárlóközpontokban szinte minden csomagolást megjelöltek színes karikákkal és négyzetekkel. Valójában ezek a nyomtató színblokkjai, amiket a csomagolásnál használtak, semmi közük a bennük található ételekhez. A karikák azokat a színárnyalatokat jelölik, amiket a csomagolás dizájnjához használtak.

Miért szőrmések a kapucnik?

A szőrmés kapucni a messze északon élő őslakosok ruházatára volt jellemző. Az egész viseletük rendkívül meleg volt, ám az arcukat továbbra is érte a hideg, ezért, hogy azt is megvédjék, hosszú szőrt varrtak a kapucnijuk szélére. Ez az egyszerű technika melegen tartotta az arcukat is. Manapság főként a divat miatt viselünk szőrmét a kapucninkon.

Belegondoltál már abba, hogy a Turbó rágó alakja miért olyan amilyen? 

Mint kiderült, a legendás 90-es évekből származó rágógumi alakja egy autógumi barázdáit reprezentálja.

A perecek formájának titka..

A perec alakjának a története egészen a középkorig nyúlik vissza, s igencsak zavaros. Ám amennyire tudjuk, a perec egy szerzetes nevéhez fűződik, aki egy imádkozó kézre hasonlító zsemlefélét szeretett volna készíteni. „De még csak nem is úgy néz ki!” – gondolhatnád, ám azonnal megérted, ha elmondjuk, hogy a francia szerzetesek a vállukon keresztezik a kezeiket imádkozás közben.

Miért malacpersely a malacpersely?

A középkori Angliában, az emberek úgy nevezett „pygg” agyagedényben (egy narancssárga színű agyagedény) tartották a pénzüket. Idővel ezek az edények eltűntek, de a szóösszetétel megmaradt. Hamarosan a „pygg” szót felváltotta a „pig”, vagyis a malac, így az emberek elkezdtek malacperselyeket (piggy bank) készíteni.

Hirdetés
No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.